FCSM Metadata Workshop Friday, 14 Sept 2018 At the Bureau of Labor Statistics

This workshop focuses on metadata and is the 4th in the series of Federal Committee on Statistical Methodology (FCSM)/Washington Statistical Society (WSS) workshops on transparent reporting for blended information products. The workshop is intended to inform the Office of Management and Budget (OMB) and the Interagency Committee on Statistical Policy (ICSP) agency heads on practical metadata requirements to include in a prospective documentation standard. The workshop broadly covers an overview of CNSTAT and SCOPE expectations, coverage of current agency practices and their priorities to balance the benefits and burdens of collecting and using metadata, and concludes with a panel discussion to get a consensus on recommendations for a documentation standard that will be useful yet practical for all federal statistical agencies to implement.

The workshop is scheduled for Friday, September 14, 2018 from 9:00 AM to 4:30 PM at the Bureau of Labor Statistics (BLS). To attend, register on this <u>Eventbrite</u> site¹. The workshop will also be broadcast on <u>WebEx</u>² for those not able to attend in person.

Workshop Agenda

Policy Objectives:

9:00-10:40 (100 min)

- 1. FCSM and workshop objectives (John Eltinge, Census) (10 min)
- 2. Metadata What you need to know. (Frauke Kreuter, UMd via WebEx) (40 min)
 - Introduction to Metadata & CNSTAT Recommendations
- 3. Metadata What you need to know too. (Dan Gillman, BLS) (40 min)
 - DDI standard, FGDC, & SCOPE Recommendations

10:40-10:50 (10 min) Break

Current Practices and Implementation Issues:

10:50-11:40 (50 min)

- 4. Admin Data Research Facility (Julia Lane, NYU) (20 min)
- 5. Open Data (Rebecca Williams, OMB) (20 min)
- 11:40-12:20 (40 min) Bureau of Transportation Statistics
 - 6. Bureau of Transportation Statistics (Mary Moulton, Leighton Christiansen, Xin Wang) (30 min)

12:20-1:20 (60 min) Lunch

1:20-2:30 (70 min) U.S Census Bureau

- 7. U.S. Census Bureau Metadata Capture (Chris Carrino) (20 min)
- 8. U.S. Census Bureau Metadata Dissemination (Zach Whitman) (20 min)
- 9. Federal Statistical Research Data Centers (FSRDC) (Todd Gardner) (20 min)
- 2:30-3:10 (40 min) Bureau of Labor Statistics
 - 10. Consumer Expenditure Survey (Taylor Wilson) (30 min)

3:10-3:20 (10 min) Break

Recommendations:

3:20-4:30 (70 min)

11. Panel Discussion:

(Lars Vilhuber, Cornell) (10 min) (Dan Gillman, BLS) (10 min)

(Jeri Mulrow, BJS) (10 min) (Katharine Abraham, UMd) (10 min)

(Marilyn Seastrom, Ed) (10 min)

¹ https://www.eventbrite.com/e/fcsmwss-metadata-workshop-tickets-48488099210?aff=utm_source%3Deb_email%26utm_medium%3Demail%26utm_campaign%3Dnew_event_email&utm_tem=eventurl_text

² https://dol.webex.com/dol/j.php?MTID=mc95852813b910b36248dbd7106219001